Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işlem yapmasını sağlayan programların tümüdür. Problemi çözmek için bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamı anlatımlar bütünüdür ve fiziksel yapı dışında kalan her şeyi ifade eder.
Yazılım çeşitleri şunlardır:
- İşletim Sistemi Yazılımları: Kullanıcı ile donanım arasındaki ilişkiyi sağlayan programlardır. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar görev yaparlar. Örnekler arasında DOS, Windows, Linux, macOS bulunur.
- Uygulama Yazılımları: Problemlerin çözümü için programlama diliyle yazılmış programlardır. Örnekler arasında kelime işlemcileri, elektronik tablolar, sunum yazılımları, veritabanları bulunur.
- Programlama Dilleri: Uygulama yazılımları ve işletim sistemi yazılımları oluşturulması için kullanılan programlardır. Örnekler arasında Java, Delphi, Pascal, C++, Basic bulunur.
Yazılımın kullanım haklarına göre çeşitleri şunlardır:
- Lisanslı Programlar: Lisanslı olarak satın alınıp kullanılan programlardır.
- Demo Yazılımlar: Tanıtım için belirli bir süre ücretsiz kullanılabilen yazılımlardır. Süre sonunda lisans alınması gereklidir.
- Freeware (Bedava Yazılımlar): Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin dağıtılan ve kullanılabilen yazılımlardır.
- Alfa Beta Sürüm Yazılımları: Yazılımın testlerinden geçirilmesiyle eksikliklerin giderilmesiyle oluşturulan yazılım sürümleridir.